Thursday 17 January 2008

Mano nuomonė

Šiandien vakarieniaujant Belmonte, televizoriai iš visų pusių transliavo kažkokį DVD - koncertą su "LT scenos žvaigždėmis". Aš pasistengsiu nesivelti į apmąstymus apie tragišką Lietuvos muzikos padėtį. Tą, visi sveiko proto žmonės, ir taip žinome. Tiesiog žiūrėjau vienos daininkės pasirodymą, tos, kurios vardo nežinau, bet ji turi išskirtinį bruožą - itin panaši šviesiaplaukį kurtą. Žodžiu, žiūrėjau aš į ją ir svarsčiau, kaip ji atrodytų internacionaliniame kontekste, pvz. Glastonbury festivalio scenoje, kad ir ne prime time, kad ir pati pirmoji, kai net fanai dar nesirenka i aikštę. Žmonės matyt pagalvotų, kad čia slapta kamera filmuojama. Suprantu, kad pavyzdys kraštutinis, ten kitas kontekstas, ten rock, čia pop, nu bet leiskit sau įsivaizduot...

Šiais laikais nėra nieko tikro. Banali frazė mano galvoje staiga įgavo prasmę. Mano draugas, rašantis apie naujus albumus, susilaukė kritikos, neva pernelyg griežtai rašo. Girdi, mergaitės, kurios skaito neturėtų žinoti, kad naujasis Mokinukių albumas nieko vertas. Kodėl taip atsitiko? Kodėl žurnalistas negali rašyti savo nuomonės? Suprantu, jeigu mokinukės juos tiesiogiai remtų pinigais. Bet čia tas nuolankumas atsiranda iš "bijojimo neįtikti, susipykti". Kas per absurdas?
Nebegaliu klausyti radijo stočių, išskyrus Opus 3 (bet manau, kad kol kas), nes jos visos prifarširuotos Netiesioginės reklamos. Šlykštu, kai girdi Skaivą sakant: "mmm, šiandien suvalgiau labai skanų jogurtą X". Tipo, vartotojas jau išmoko negirdėti reklamos, tai apgausim jį dabar. Bet per tą netiesioginę reklamą, PR puslapius laikraščiuose ir žurnaluose dingsta noras išvis kažką sužinoti. Tokia mano nuomonė.

Politikoje tai jau seniai aišku - šneka pinigai, arba, kas moka - tą išgirsta. Bet kad visoje žiniasklaidoje? Ir ypač net tada, kai nemoka, o tik iš kvailo solidarumo: jeigu aš pasakyčiau, kad nekenčiu Paleckio, o ryt jie būtų užsisakę pas mus agitacinę kampaniją... Šudas visiškas. Neatsimenu ir negirdėjau, bet per teliką žiūrejau filmus apie senas amerikos radijo laidas, kur jų vedėjai buvo kultas. Jeigu jie supeikdavo - įmonės bankrutuodavo, jei pagirdavo - jau kitą dieną prekės šluojamos iš lentynų. Žinoma, tai hiperbolizmas, tačiau aš taip pasiilgau tikros, nesintetinės ir nebailios nuomonės! Sinickis, kurio šiaip jau nemėgstu, buvo visai šviežias oras LT medioj, bet irgi su laiku nusėdo ir vedą keistą laidą muzikos -realybės šou televizijoje.

Tos pastangos, nepasirodyti blogai, yra tokios cheminės, kad paskui pats žmogus nebesupranti, ką galvoji. Ar tai ką pasakei garsiai, ar tai ką pagalvojai. Ir aš nenoriu, kad visi lotų ir kandžiotųsi. Gi ta nuomonė ir teigiama galėtų būti. Tiesiog būtų gražu, jei bičas per radiją sakytų, vakar žiūrėjau labai gerą filmą... Ir ne todėl, kad jis įsipareigojęs X kartų paminėti Forum Cinemas vardą per valandą. O tiesiog šiaip..

Tai ką daryt?

Pritarimus, priekaištus ir sprendimo variantus - į komentarus. O kol galvojat - nusiraminkit:

http://www.youtube.com/watch?v=T2NEU6Xf7lM


P.S. tos kurto dainininkės vardas Viktorija.

No comments:

Blog Archive