Wednesday 25 June 2008

Sąvartynas Ramiajame Vandenyne - Garbage Patch

Prieš keletą mėnesių teko išgirsti apie neįtikėtiną dalyką - milžinišką šiukšlių salą Ramiajame vandenyne dydžiu prilygstančia JAV.

Prieš keletą dienų apie tai pasirodė straipsnis Lietuvos Ryte. Tai paskatino mane pasidomėti plačiau. Paaiškėjo, kad nėra taip blogai. To darinio dydis ne JAV, o tik dviejų Teksaso valstijų. Garbage Patch, taip vadinamas anglų kalba, randasi čia:



Povandeninės jūrų srovės sunešė milijonus tonų šiukšlių į šią vietą ir dabar tiesiog cirkuliuoja ratu.




90% visų vandenynuose esančių šiukšlių sudaro plastikas. Blogiausia yra ne tik tai, kad jis nesuyra, o tai, kad veikiamas išorės - saulės ir vandens - jis suskylą į mažus polimerinius darinius, didumo su lyg uoga ir jūros gyvūnams tampa panašus į planktoną. Tyrimų metu apskaičiuota, kad toje vandenyno vietoje plastiko yra šešis kartus daugiau nei planktono - jūrų maisto grandinės pagrindo.

Garbage Patch - nėra sąvartynas plūduriuojantis ant vandens. Tai tūkstančių kvadratinių kilometrų ploto plastiko sriuba, kurios neįmanoma išsemti.

Išeitis viena - jei į tokias vietas daugiau niekada nebepateks naujo plastiko, per kelis šimtus metų (duok dieve) jūros pačios išsivalys. Ir dabar po kiekvienos audros idiliškųjų Havajų krantus nusėja šiukšlių ir plastiko danga. Palaipsniui, jūra grąžins mums viską, ką išmetėm, o mes surinkę - recyklinsim'e.

Paprasta.




P.S.
Kiekvienas tavo nupirktas parduotuvės maišelis niekur nedingo. Jis taip ir liko šioje žemėje. Geriausiu atveju jis buvo perdirbtas. Bet pasaulyje yra perdirbama tik 3.5% viso pagaminamo plastiko... 96,5 % tavo maišelio anksčiau ar vėliau atsiduria jūroje.


Daugiau info čia:
http://www.youtube.com/watch?v=tnUjTHB1lvM

Ir visame internete. Garbage Patch - Google It.

2 comments:

Anonymous said...

Aciu uz idomia informacija

Anonymous said...

annex stamp antioxidants vetted kifk czkapksa pchild graphing datathe multipack aadl
lolikneri havaqatsu

Blog Archive